Bijna met pensioen

Als je pensioendatum datum nadert, dan verandert er veel. In plaats van loon krijg je AOW en waarschijnlijk een of meerdere pensioenuitkeringen. En dat gaat wel over het inkomen voor de rest van je leven. Niet onbelangrijk dus. Helaas beseft niet iedereen het belang van een goede voorlichting of persoonlijk advies om juiste keuzes te maken. Keuzes die onomkeerbaar zijn nadat het pensioen eenmaal is ingegaan. Het pensioen moet passen bij jouw persoonlijke omstandigheden en wensen. In veel gevallen kan het pensioen daar op worden afgestemd. Er zijn namelijk aardig wat keuzemogelijkheden bij het laten ingaan van het pensioen. En in sommige gevallen kan er ook een financieel voordeel worden behaald. Lees hieronder verder nuttige informatie.

Pensioen aanvragen

In veel gevallen krijg je 6 maanden voordat je stopt met werken een vragenlijst van je pensioenuitvoerder. Dat is dan wel 6 maanden voor je reguliere pensioendatum. Maar als je eerder wilt stoppen met werken, dan moet je daar wel zelf initiatief voor nemen. De vragenlijst bevat meestal enkele vragen over jouw wensen, maar helpt je verder niet bij het maken van je keuze. Ook staan er vaak niet alle mogelijkheden op genoemd. Met jouw antwoorden maakt de pensioenuitvoerder een overzicht van het pensioen dat je krijgt uitbetaald en stuurt jou deze zogenoemde ‘pensioen-offerte’ om te ondertekenen.

Let op: Niet iedere pensioenuitvoerder neemt contact met je op. Je bent en blijft zelf verantwoordelijk voor de aanvraag van je pensioen.

AOW aanvragen

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) stuurt je ongeveer 4 maanden voor je AOW-leeftijd een melding ‘aanvraag AOW-pensioen’. Je kunt het digitaal of met een formulier aanvragen. Woon je in het buitenland? Dan moet je zelf contact opnemen met de SVB.

De heffingskorting

Bereid je voor op een onaangename fiscale verrassing in het jaar dat je stopt met werken. De kans bestaat dat je in dat jaar meer dan één inkomen hebt: salaris, pensioen en AOW. Vaak wordt bij elk inkomen de heffingskorting toegepast, terwijl je maar één keer recht hebt op heffingskorting. Dan heb je te weinig belasting betaald. De Belastingdienst stuurt je dan een aanslag om die belasting alsnog te betalen. Sommige mensen schrikken hiervan. Het is daarom verstandig om hiervoor geld te reserveren. Of zorg dat maar één uitkerende instantie de heffingskorting toepast, bijvoorbeeld de SVB. Dit kun je zelf rechtstreeks regelen met je pensioenfonds (of andere uitkerende instantie). Verder krijg je in het belastingjaar dat je de AOW-leeftijd bereikt te maken met de (alleenstaande)ouderenkorting.

Toeslagen

Als jouw inkomen na pensionering hoger of lager is dan daarvoor, heeft dit gevolgen voor je huur- of zorgtoeslag. Met een lager inkomen kun je recht hebben op meer toeslag. Met een hoger inkomen kan het zijn dat je te veel huur- of zorgtoeslag krijgt. Dit moet je dan later weer terugbetalen. De Belastingdienst kan je hierover informeren.

Combineren

Als je meerdere pensioenpotjes hebt, kun je in sommige gevallen de pensioenen samenvoegen. Dat is momenteel nog alleen het geval bij de beleggingskapitalen bij verzekeraars. Dit kan substantiële voordelen hebben. Maar het kan ook zijn dan de verschillende uitvoerders ook verschillende mogelijkheden bieden. In dat geval is het verstandig om de pensioenen in samenhang te bekijken. Zeker indien er ook nog in privé pensioen beschikbaar is.

Informatie aanvragen

Doen! Wij kunnen helpen.

Naam(Vereist)
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De laatste informatie

In onze blog

Belang van pensioenbewustzijn

Belang van pensioenbewustzijn

In een tijd waarin werknemers steeds vaker van baan wisselen en de arbeidsmarkt dynamischer wordt, is het cruciaal dat werknemers een duidelijk beeld hebben van hun financiële toekomst. Pensioen is niet langer slechts een secundaire overweging, maar een integraal onderdeel van arbeidsvoorwaarden.

Lees meer
Pensioenopbouw vanaf 18-jarige leeftijd

Pensioenopbouw vanaf 18-jarige leeftijd

Vanaf 1 januari 2024 bouwen werknemers pensioen op vanaf hun 18-jaige leeftijd. Dat was vóór 1 januari 2024 nog de 21-jarige leeftijd. Een en ander betekent dat een grote groep werknemers per die datum aangemeld moet worden. Deze aanpassing heeft gevolgen voor werkgevers en werknemers.

Lees meer
Het belang van goede pensioencommunicatie

Het belang van goede pensioencommunicatie

Pensioen is een van die onderwerpen die voor velen van ons ver van ons bed lijken. Het wordt vaak uitgesteld en vergeten ten gunste van onmiddellijke behoeften en urgente financiële verplichtingen. Maar het belang van pensioencommunicatie kan niet genoeg worden benadrukt, vooral gezien de vergrijzende

Lees meer